OB 10. LETNICI DELOVANJA PROGRAMA POMOČI BREZDOMNIM OSEBAM V OBČINI PIRAN

- 6. oktobra smo izpeljali prijetno druženje na pikniku s kažunovci na kažunovem vrtu v Arzah. Kljub hladu in deževnemu vremenu se nas je zbralo preko 40 kažunovcev in obiskovalcev.

Hvala, ker ste nas obiskali in z nami preživeli vaš dragoceni čas !

- 9. oktobra smo ob Svetovnem

dnevu brezdomstvana stežaj odpirli kažunova vrata. Dogodka se je udeležilo preko 70 ljudi.

Slogan v obliki, sliki in besedi »Si se kdaj počutil nevidnega«, je prispevala naša prostovoljka.

Pogovorne delavnice, ki smo jih na temo organizirali tega dne, so bile zelo obiskane, prišlo je veliko naših brezdomnih uporabnikov in tudi tistih, ki jih običajno dosežemo le, če jih obiščemo na terenu.

Z nami so bili dijaki 3. letnikov piranske gimnazije in skupaj smo ustvarjali sporočila na plakatih, slikali in tiskali smo majice v ustvarjalnih delavnicah vApoloniju.

Tega dne smo skuhali kažunov brodet, ki se ga niso branili obiskovalci in drugi mimoidoči.

Aktivno druženje, polno idej in osebnih vtisov o problematiki brezdomstva med nami, smo zaključili v pozno popoldanskih urah.

- 10. oktobra smo pred našim dnevnim centrom obeležili Svetovni dan brezdomstva s pričetkom aktivnosti in pod enotnim sloganom Stopimo v tuje čevlje!

In res so jih mnogi tudi obuli, vsaj poskusili so se vživeti v to izkušnjo !

Mimoidoče meščane, turiste, sobotne sprehajalce, smo nagovarjali, skupaj z njimi razmišljali in iskali odgovore kako vsak med nami v skupnosti lahko prispeva k spremembam družbenega bivanja v dobro vseh, ki smo del skupnosti.

Nekateri so skupaj z nami ustvarjali kažunovo promocijsko stojnico, marsikdo je z veseljem okušal svež morski ulov kažunovih ribičev.

Vsi ti dogodki so nas združevali v mislih in besedah ker smo jih mi zaznamovali s svojo prisotnostjo in delovanjem -  poslušali smo in prisluhnili izpovedim, sami pripovedovali, se pogovarjali, se spoznavali, nekateri prvič izlili svoje ranjene duše…

… razmišljali smo, brali, pisali, risali, ustvarjali sporočila, kuhali in pojedli smo, delili, se veselili en drugega, zasedli smo glavno mestno ulico Pirana – BILI SMO JAVNOGLASNI !
Naša sporočila so bila jasna in čvrsta, odstirali smo nevidnost in nevednost, spodbujali k razmisleku o obsežnosti pojava brezdomstva v naši sredini.

Nekaj utrinkov o dogodkih je dosegljivih:

  • na sledeči povezavi do prispevka koprske tv (od 2:15 dalje):  http://ava.rtvslo.si/predvajaj/dnevnik/last.tv.primorska_kronika
  • Prispevek novinarja J. Mužiča o vtisih druženja kažunovcev na pikniku dne, 6. oktobra, ob 10-letnici delovanja programa za brezdomne pod našo streho, je objavljen na spletnem portalu Regional Obala, dne 7. 10. 2015,
  • o dogodku je J. Mužič poročal tudi v oktobrski, 10. številki mesečnika PN, Istra,
  • po e-pošti prilagamo nekaj foto utrinkov;
  • pravkar, v novembru »nastajajoči, novi številki glasila naše občine, Solni cvet bomo kažunovci znova poročali o aktualnih kažunovih dogodkih in s prispevki opozorili na našo prisotnost v sliki in besedi.

Iskreno se vam zahvaljujemo za vso vašo podporo v korist delovanja Kažuna, še posebej pa se zahvaljujemo županu Občine Piran Petru Bossmanu za finančno pomoč 300,00 €, ki nam jo je namenil za izvedbo aktivnosti.